אבחון וטיפול

לאורך שנות עבודתי יצא לי לשמוע מספר פעמים משפטים כמו "נו אז מה שבינתיים הוא לא כזה ברור…? זה בטח יעבור לו..", "הכל בסדר, כל אחד בקצב שלו, בסוף הוא גם ילמד להפיק משפטים",
"בסוף כולם יודעים לדבר, מה הלחץ.."?
אז יש כמה סיבות למה חשוב לטפל בזמן.
1. הביטחון והדימוי העצמי של הילד!! ילדים בעלי לקויות שפה ודיבור עלולים לסבול מקשיים חברתיים ורגשיים. קשיים אלו עלולים להעמיק עם העלייה בגיל והעליה בדרישה מהילד.
2. במחקר של Clair ושות' (2019), נמצא קשר בין קשיי שפה לקשיים רגשיים, קשיים בוויסות עצמי ולקשיים חברתיים.
3. כאשר מדובר על לקות שפה, נמצא במחקרים כי היא עלולה להוביל לליקויי למידה- בעצם לקשיים בתחומי קריאה, כתיבה והבנת הנקרא.
ולמה? קושי בקריאה ובכתיבה עלול להיות מושפע מיכולת המודעות הפונולוגית וכן מיכולת השיום והשליפה של מילים. בטיפול של קלינאית תקשורת ניתן לחזק את המודעות הפונולוגית ולשפר את יכולות השיום והשליפה ובכך לעזור לילד לקראת כתה א'.
4. כאשר מדובר על קשיים במובנות דיבור, קשיי היגוי (למשל קושי ביכולת הפקה של צליל מסוים, או קושי בהפקת מילים ארוכות), לא תמיד הילד יצליח לרכוש את הצליל אותו הוא מתקשה או את מבנה המילים אותם הוא מתקשה להפיק ללא התערבות מקצועית. יש צורך בהערכה של איברי ההיגוי ובהבנת הסיבה לקושי, על מנת לעזור לילד להגיע למובנות דיבור טובה.
5. כאשר מדובר על צרידות על רקע פונקציונלי, כלומר, צרידות על רקע שימוש לא יעיל בקול, חשוב לטפל מוקדם ככל הניתן (טיפול ישיר או הדרכת הורים, תלוי מקרה).
במקרים של צרידות מסוג זה לרוב תתלווה אבחנה של רופא אף אוזן גרון שמעידה על בצקת או יבלות על מיתרי הקול. טיפול בזמן ואימוץ הרגלי קול טובים ותקינים ישפרו את המצב ויאפשרו את ריפוי המיתרים בהקדם ולפעמים אף יסייעו במניעת הליך כירורגי.
 
ואחרי שמניתי לכם את הסיבות, חשוב להבין שאין גיל "נכון" להתחיל טיפול ואין צורך לחכות לגיל 3. ברגע שעולה אצלכם חשש שהילד מתעכב בתחומי התקשורת, השפה, הדיבור או שקולו נשמע צרוד, מומלץ לפנות לאבחון מוקדם ככל הניתן.
טיפול מוקדם הינו יעיל מאוד, מסייע בצמצום פערים ומפחית את הסיכון ללקות למידה ולקשיים חברתיים ורגשיים בעתיד.

פגישת ייעוץ יכולה לעזור

שיחת הייעוץ הראשונית ניתנת לכם ממני מתנה והיא כוללת מספר שלבים: לפרטים נוספים קבעו שיחה איתי עכשיו