כיצד נבחין בין ילד דו לשוני עם התפתחות תקינה הזקוק להמשך חשיפה לבין ילד לקוי שפה הזקוק לטיפול?
מאיזה גיל ניתן לפנות לטיפול של קלינאית תקשורת?
יש איזה מיתוס כזה שלא מטפלים לפני גיל 3, אבל זה לא נכון ואף מוטעה לחלוטין!! מחקרים מראים שיש יתרונות רבים להתערבות מוקדמת. ניתן לפנות לקלינאית תקשורת במידת הצורך בכל גיל ואף לפני גיל שנתיים- במידה ואבני הדרך התקשורתיות והשפתיות אינן תואמות לגיל.
איך אוכל לדעת האם הילד שלי זקוק לטיפול של קלינאית תקשורת?
בכל גיל ציפיות שונות בנוגע לתקשורת, שפה ומובנות הדיבור של הילד. אז ראשית יש לכם את הבלוג שלי ממש כאן באתר! יש בו המון מידע ונורמות בתחומים השונים, מוזמנים לגלול ולקבל מידע ראשוני. מעבר לזה, בכל מצב בו אתם מרגישים שהילד חווה תסכול סביב יצירת אינטראקציות מול מבוגרים או ילדים אחרים, אם אתם מרגישים שהילד לא מובן מספיק ביחס לבני גילו, אם אתם מקבלים מידע מהגננת או מהמורה אודות קשיים בתפקודי התקשורת, השפה והדיבור של הילד, אם יש לכם הרגשה ואינטואיציה פנימית שיש צורך בהערכה והתערבות מקצועית- אל תהססו ופנו לאבחון מעמיק אצל קלינאית תקשורת מוסמכת.
מה משך תקופת הטיפול?
זו שאלה שאני שומעת מהמון הורים בשיחת הייעוץ הראשונית. אין תשובה חד משמעית לשאלה זו. תלוי בסיבת הפניה, בקשיים בהם נצטרך לטפל, בשיתוף הפעולה של הילד והרבה מאוד- בתרגול שלכם בבית! יש פעמים שיספיקו מספר טיפולים בודדים ויש פעמים שהילד זקוק לליווי ארוך ואינטנסיבי על מנת לצמצם פערים ככל הניתן ולהביא לתפקוד מירבי ויעיל בחברה.
למה קלינאיות תקשורת מבקשות לבצע בדיקת שמיעה לפני שפונים לאבחון?
רכישת השפה מבוססת על הערוץ השמיעתי. במקרים של ירידה בשמיעה הילד מפספס תשומה שפתית מה שעלול לגרום לעיכוב בהתפתחות השפה והדיבור.
ירידת שמיעה עלולה לנבוע מסיבות שונות כגון הצטברות מוגברת של שעווה בתעלה, מצב של נוזלים / דלקות באוזניים, ליקוי שמיעה מולד ומסיבות נוספות. חשוב לאבחן ולטפל בנושא השמיעתי במקביל לטיפול של רופא אף אוזן גרון.
"אני יודעת שלילד שלי לוקח זמן להיפתח ולשתף פעולה, חוששת שהוא לא ישתף פעולה באבחון ובטיפולים, מה אפשר לעשות"?
אם אתם מודעים מראש לכך שהילד ביישן, לוקח לו זמן להיפתח וליצור קשר עם אנשים שאינם מוכרים יש לי כמה טיפים.
1. יידעו אותנו מראש, כך שנוכל לשלוח לכם סרטון הכנה קצר בו נציג את עצמינו ואת חדר המשחקים המגניב, תוכלו להראות לילד כך שיתחיל לפתח ציפייה ורצון לקראת המפגשים.
2. הראו תמונה של המטפלת כבר בבית ושתפו אותו בהתאם לגילו את מי הוא מגיע לפגוש ומה הוא הולך לעשות.
3. ניתן להביא מהבית משחק מוכר ואהוב שהילד מחובר אליו.
4. גלו סבלנות לתהליך שלעיתים נמשך זמן מה עד שנוצר קשר ואמון שתורמים לשיתוף הפעולה.