• "הוא תמיד קם והולך באמצע הסיפור…" כבר אין לך כוח? הפוסט הזה בשבילך!!!

    בתור אמא צעירה, כזו שהמקצוע שלה עוסק בשפה, כשחשבתי איך לפנק את הילדים ישר חשבתי על ספרים. נכנסתי לאתר של ספרי ילדים והתחלתי לגלול. הזמנתי כמה ספרים קצרים, התרגשתי וחיכיתי להזמנה. ניתאי היה בן כחודש וחצי כשהתחלתי לחשוף אותו לספרים, ועד היום הוא נהנה מכל רגע של סיפור.  אז כמה טיפים שיעזרו לכם להוריד ציפיות…

  • למה בחרתי שלא לדבר עם ילדיי ברוסית? ולא!!! תשחררו את המיתוס שדו- לשוניות גורמת לעיכוב בהתפתחות השפה

    למה בחרתי שלא לדבר עם ילדיי ברוסית? ולא!!! תשחררו את המיתוס שדו- לשוניות גורמת לעיכוב בהתפתחות השפה

    ידעתן שאני דוברת רוסית? כן כן, תתפלאו אבל אני לא מדברת עם הילדים שלי בשפה הזו. הרבה שואלים אותי "למה"?, יש איזה ציפייה שאם את קלינאית תקשורת, סביר להניח ש"תשקיעי יותר" בכל ענייני השפה. והאמת? מאוד רציתי שהילדים שלי ידעו להשתמש בשתי השפות. אז למה העדפתי שלא? לפני שאענה על שאלה זו בואו נדבר על…

  • שלבי התפתחות המשחק

    שלבי התפתחות המשחק

    היי אמא! את הפוסט הזה אני מקדישה לך כדי לעשות קצת סדר לגבי משחק. משחק זהו תחום שניתן לדבר עליו המון, אבל בואי.. מה תכלס צריך להיות? איך תדעי אם יש עיכוב בהתפתחות המשחק של ילדך או שהוא נמצא בטווח הנורמה בתחום זה? אגב, חשוב לציין שיכולת המשחק מפתחת עוד לפני היכולת לדבר. זאת יכולת…

הילד שלך צורח וכבר נהיה צרוד? שמעת על מיתרי הקול?


לפני שנדבר על צרידות ועל יבלות על מיתרי הקול, חשוב להבין איך פועלת מערכת הפקת הקול.
מערכת הפקת הקול הינה מערכת מופלאה! מערכת זו דורשת תפקוד תקין של 3 תת מערכות, והן:
  1. נשימה– הקול נוצר מזרם אוויר המגיע מהריאות! לשם כך, אנו נדרשים לנשימה תקינה וטובה.
  2. פונציה– האוויר המגיע מין הריאות עובר בין שני מיתרי הקול הנמצאים בקצה העליון של קנה הנשימה. זרם האוויר יוצר במיתרי הקול תנועה של פתיחה וסגירה, ויברציה! הויברציה (רטיטה) של מיתרי הקול, מייצרת קול חלש שמוגבר בזכות המערכת הבאה- מערכת התהודה.
  3. תהודה– מערכת זו כוללת את חללי הלוע, הפה, האף והסינוסים. כאשר הקול נכנס לחללים אלו הוא מוגבר בעזרת מנגנון התהודה. גודל חללי התהודה משתנה בין אנשים שונים ומעצב את הקול בצורה שונה, זו אחת הסיבות לכך שלכל אדם קול שונה מהאחר.
המערכות שהזכרתי להלן חשובות מאוד לצורך הפקה תקינה של קול. פגיעה או שימוש לא יעיל בכל אחת ממערכות אלו יכול להוביל להפרעת קול.
אילו הפרעות קול קיימות?
הפרעת הקול הנפוצה ביותר היא צרידות.
הגורם השכיח ביותר לצרידות הוא שימוש יתר או שימוש לא יעיל בקול (כך למשל צעקות גורמות למיתרי הקול להיפתח ולהסגר בעוצמה חזקה מאוד שיכולה לפגוע בהם, לפצוע אותם או לגרום ליבלות. בנוסף, שימוש יתר בקול עלול לגרום לעומס על המיתרים ולהוביל לפגיעה בהם).
גורמים נוספים שעלולים לגרום לצרידות הינם: נוכחות של ציסטות, גידולים, כיבים כתוצאה מריפלוקס ואפילו לחץ נפשי.
בנוסף, תתכן הפרעת קול על רקע נוירולוגי- בעקבות פגיעה בעצב המעצבב את מיתרי הקול ומוביל לשיתוק של אחד המיתרים והפרעות קול אחרות.
אבחון של הפרעות קול
לפני שמתחילים טיפול קול אצל קלינאית תקשורת, חשוב לפנות תחילה לרופא אף אוזן גרון. הרופא יסתכל על המיתרים באמצעות מראה או באמצעות בדיקה אנדוסקופית, ידווח על הממצאים וימליץ על הטיפול המתאים.
הטיפול יכול להיות רפואי- תרופתי/ ניתוחי ויכול להיות התנהגותי- טיפול אצל קלינאית תקשורת ולפעמים יהיה שילוב בניהם, כתלות בפגיעה.
לאחר אבחון רופא אף אוזן גרון, יבוצע אבחון של קלינאית תקשורת, בו היא תשאל שאלות ותתרשם מיכולות הנשימה, התהודה, ממתח שרירי, מעוצמת הדיבור ועוד. תקבעו יעדים טיפוליים ותצאו לדרך!
טיפול
במקרים של צרידות על רקע פונקציונאלי (שימוש לא יעיל בקול), ובמקרים של יבלות על מיתרי הקול, כדאי לפנות לטיפול של קלינאית תקשורת. בטיפול מסוג זה יירכשו הרגלי דיבור נכונים שיפחיתו את המאמץ הקולי ויסייעו להחלמת המיתרים. נקנה שימוש נכון במערכת הנשימה, נמצא את גובה הטון המתאים, נלמד שימוש נכון בחללי התהודה ונלמד איך להפחית מתח שרירי. נתאים את הטיפול לכל מטופל בהתאם לצורך ולקושי שלו.
בשונה ממה שטענו בעבר, כיום ידוע שניתן לטפל בהפרעות קול כבר מגיל 4, הכל תלוי בבשלות ובשיתוף הפעולה של המטופל.
לעיתים ילדים קטנטנים מתקשים בשיתוף פעולה בטיפולי קול ובמצב כזה חשוב לפנות לפחות להדרכת הורים ולקבל מידע אודות היגיינה קולית ואפשרות לעזור לילד בסביבתו הטבעית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *